r o y a l n e v e r e v e r l a n d

HOME ABOUT STUFF LINKIES FOLLOW DASHBOARD

Nur Ardini. Panggil saya Dini. Saya terima request poster dan header. ;




;


© Skin by Atiqah Jaidin inspired by Myra. Edit and owned by Ardini. Do tell me if I do not credit yours.
TUTO | Music Player Billy
Saturday, December 22, 2012 | 0 peterpan(s)


Jawab salam, kalau tak saya makan korang nanti..

Hari ni saya nak buat tuto music player billy. Billy? amenda tu? Billy ni music player. kecik kemetot je.. yola..senang, tak ada amik ruang sangat..

Rupa dia macam ni ----> 


Sorry agak blur sikit.. maklumlah, dah crop confirmlah die zoom sekali kan? Jom mula.

Okay, biar duluh page tu, jangan tutup tau! Okay lepas tu korang pergi link ni pulak. Dah? mesti die keluar macam ni kan? ---->

klik untuk tumbesaran~

Dah? Cari nampak serch box kat situ kan? Ok-ok, type lah lagu apa yang korang nak. Contoh korang type lagu 'Guilty'. Contoh je tau. Korang nak type lagu apa korang nak pun saya tak kisah!

Okay lepas tu mesti dia keluar macam ni (search results) ----> Search tu, tak yah nak tulis nama artist bagai..

klik untuk tumbesaran


Mesti dia akan keluar macam gambar yang atas tu kan? Okay, dekat featured tunes tu, ada search results korang kan? Klik lah mana lagu antara yang bawah tu kan? Korang klik tajuk tau jangan klik penyanyi dia tau! 

Dah klik tu, dia akan kluar macam ni--->

klik untuk tumbesaran~

Cubelah play dulu lagu tu... Sedap ke tak bunyi nye... sedap? sedap? Dah pasti nak lagu ni? Pastu korang scroll bawah sikit.
Jumpa cam ni pulak ---> 

klik untuk tumbesaran~


Saya dah merahkan kotak tukan? Ok, copy kod dalam kotak tu. SEMUA! Dah? Korang bukak notepad, err.. tak tahu notepad? tekan yang 'start' button kat komputer korang tu, pastu search notepad. Mesti jumpa punye... dah jumpa, korang klik notepad. bukak, pastu korang paste kod yang korang copy tadi tu..

Macam ni--->

klik untuk tumbesaran~

nampak tak, korang kena copy from code : kod yang mulanya daripada http://irondj sampai mp3 yang selepas nya '&' tapi jangan pulak copy sekali '&' tu, dah copy? 

Pergi balik kat billy yang saya suruh korang biarkan tadi tu, lepas tu nampak tak ruangan kosong? Ada lima kan? Macam ni -->

Klik untuk tumbesaran~

Pastekan dekat kotak pertama tu. Lepas tu, ikut suka hati korang lah nak letak title ke tak nak. Kalau nak, tulis title tu dekat ruangan sebelah ruangan url tadi tu.. Kalau tak nak, biar je camtu..
Korang letak lah berapa banyak pun lagu korang nak. Saya prefer korang letak satu la...

Dah tu, korang skrol bawah sikit, nampah butang tulis, 'generate code'

klik untuk tumbesaran~


Nanti dia akan kluar macam ni-->

klik untuk tumbesaran~

Lepas tu korang copy lah kod dalam kotak tu, lepas tu, paste kan kat mane korang nak, contoh kat atas gambar 'owner' kat sidebar korang tu.. haa.. carilah kat mana kod die, pastu, pastekan kat situ. Dah siap..

(memang susah nak buat tuto pasal benda ni..)
Good luck!
Tak faham? tak pe, saya boleh tolong editkan.. tulis di ruangan ReQ