r o y a l n e v e r e v e r l a n d

HOME ABOUT STUFF LINKIES FOLLOW DASHBOARD

Nur Ardini. Panggil saya Dini. Saya terima request poster dan header. ;




;


© Skin by Atiqah Jaidin inspired by Myra. Edit and owned by Ardini. Do tell me if I do not credit yours.
Tips | Pemilihan Header Yang Cantik.
Saturday, October 20, 2012 | 1 peterpan(s)

Assalamualaikum..
Dimulakan dengan bismillah..disudahi dengan alhamdulillah.. begitu sehari dalam hidup.. kita mudah mudahan, dirahmati allah..
Baca yang atas tu.. Ok, dah lah tu, jom mulakan
Dah tengok tajuk..huh.. impresive~ B)
Bukan dini nak berlagak, the problemo is, kenapa header korang korang rase buruk? KENAPA!(huh, in capital letters tahu!) . Mungkin sebab-sebabnya, korang tidak ikut syarat dini yang bawah ni..Jom, ekspidisi membuang mase!
  • Biarlah transparent.
Ok, header hang pa tu, biarlah transparent! usah opaque! Hah? translusent? err.. jangan tanya saye!Tapikan, cube tengok or try header yang bukan transparent. Trylah.. BUANG MASA! diulangi, BUANG MASA! Lagipun, kalau header tu opaque, warne kena selaras dengan background.. ye dok?

  • Tulisan.
Dalam pemilihan header, tulisan mesti lawa dan kemas. Tulisan yang seperti, menjulingkan mata memang dipandang rendah oleh pihk-pihak bloggers. Lagipun, kalau tulisan menjulingkan mata seperti yang dikatakan tadi, memang orang nak masuk pun macam rase... hmm.. "Mamat or Minah ni tak de taste!" Ha..kan dah malu!

  • Warna.
Warne pun penting jugak.. Cuba tiba-tiba blog warne pink!(euw..) tiba-tiba header warne kuning! Argh!! sakitnya mata!!Bukan tu je, cube kalau header korang warne terang sedangkan blog hang pa tu dah terang benderang dah! Ya Allah, inshaallah buta tu..

  • Gambar.
Gambar ni, bagi yang nak letak gambar lorh...Tapi mesti baca! Kenapa? Ok, dalam pemilihan gambar, dini harap korang punye gambar header tu, korang tak tambah effect! Burok sesangat! Lepas tu, kalau nak letak gambar, tolonglah letak gambar yang full. Mana pulak tetiba terpotong gambar tu, terpotong gambar yang separuh kepala! Separuh badan! Pening!

  • Quotes.
Contoh : "Where your dreams will come true.." Kalau cantik takpe..Ni, quotes tu, "I'm a pretty girl!" MELUAT! diulangi, MELUAT! Cubalah buat yang lawa sikit quotes die..tibe-tibe contoh : 

(Gambar)
ONE DIRECTION
CUTE BOYS!       

errr...kruk-kruk.. quotes apa tu? =.=' Kalau tak reti buat, tak yah buat! MENYEMAK! Pastu, letak quotes tulisan besar (tapi tulisan lain, ye!) sama besar dengan header! err...???

Ok, dini bagi sikit contoh header yang patut tak dicontohi : 

Header 1 : 
ni sebab bukan die buat.. ini blogskin punya template. So, bukan salah die, salah org yang buat skin tu..Tengok..kepala terpotong..
Click untuk tumbesaran~

Header 2 : Ni, dini bukan nak buat ape jahat, nak kutuk ke.. tak, cume nak bagi die buat header yang lebih lawa. Font tu dah ade, quote die pun, ok, lawa.. tapi, gambar die terpotong, cube tengok header atas macam mane die potong gambar bawah..Pastu, die letak effect pada gambar. Header die, font tu warne die tak masuk blog..

Click untuk tumbesaran~

Skarang, header yang patut dicontohi pulak..



Dua-dua tu, click untuk tumbesaran.

So, nak header yang cantik? Malas nak buat? Boleh request..
Nak URL blog-blog yang tertera di atas? Boleh...saje nak promote.. XD